PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK MERKEZLERİ
Randevu : 0532 158 35 55

Site Haritası
Takvim
Çocuk Psikologları

Cinsel Terapistler, 0533 3738123

Uzman Klinik Psikolog Gülten Demirdöven, 05447243650

Çocuk Psikoloğu,0505-7675885

E-mail ile Psikolojik Destek

Terapi Merkezleri,0216-3476003

Terapiler Sitesi

Pedegog Çocuk Gelişim Uzmanı Ergen Psikoloğu Aile Psikologları

pedagog pedagoglar pedegog çocuk pedagogu pedagoji psikiyatri psikiyatri doktorları bebek psikolojisi psikiyatr cocuk gelisimi online psikolog istanbul psikolog psikolog kadıköy psikolog bakırköy psikolog acıbadem psikolog mecidiyeköy psikolog ümraniye psikolog bağdat caddesi mecidiyeköy psikolog şişli psikologpsikolog  taksimpsikolog beylikdüzü psikolog avcılar psikolog gaziosmanpaşa psikolog fatih tuzla psikologataşehir psikologuzman psikologpedagog psikologdr psikologpsikolog drpsikolog doktorpsikolog telpsikolog randevupedagog telefonpsikolog telefonpsikolog terapiklinik psikologmaltepe psikologçamlıca psikologüsküdar psikolog

Aile,İlişki ve Evlilik Danışmanı 0533 373 81 23
danisman724@hotmail.com
18-25 YAŞ DÖNEMİ, "GENÇ ERGENLİK" ve "ERKEN YETİŞKİNLİK" ÖZELLİKLERİ
16/12/2018
Değerli Aileler, Gençler, Ergenler, Danışanlar, Dostlar, Öğrenciler, Uzmanlar, Psikologlar, Pedagoglar, Yaşam koçları bu hafta Sizlerle Bilgi Üniversitesi Medya bölümü televizyon haberciliği ve programcılığı bölümü bitiren #Feyzan #Ece Aybar'in  haberini paylaşıyorum:
 
 Uzmanlara göre 18-25 yaş dönemi, “geç ergenlik” ve “erken yetişkinlik” dönemlerinden farklı. “Beliren yetişkinlik” diye isimlendirilen bu dönemin özellikleri, #kimlik arayışı, #istikrarsızlık, kendine odaklanma, arada kalmışlık ve sonsuz olanaklar olarak beş başlıkla tanımlanıyor.

Uzmanlar, “geç ergenlik” ve “erken yetişkinlik” arasında yer alan 18 ile 25 yaş arasındaki dönemin ayrıca ele alınması gerektiğini belirtiyor. Her iki dönemden de farkılıklar gösteren bu dönem “beliren yetişkinlik” olarak isimlendiriyor.

Beliren yetişkinlik üzerine Türkiye’deki önemli çalışmalardan biri Ege Üniversitesi Gelişim Psikolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aysun Doğan’a ait. Doğan, Türkiye’de #gençlerin yetişkinlik algısı üzerine çalıştığı “Turkish emerging adults’ perceptions of Adulthood” (Türkiye’deki Beliren Yetişkinlerin Yetişkinlik Algısı) başlıklı arıştırmasında 817 öğrenciyle görüştü.  Araştırmanın sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 54’ü kendilerini #ergenlik çağını tamamlamış hissediyor ancak yetişkin gibi hissedemiyor.

“Beliren yetişkinlik” geçtiğimiz günlerde İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde gerçekleşen “Üniversite Yılları: Ayrışma-Bireyselleşme-Gelişim ve Uyum” başlıklı konuşmasında Uzman Psikolog Aylin Erbahar tarafından ele alındı. Erhabar’a göre bu dönemin özellikleri kimlik arayışı, istikrarsızlık, kendine odaklanma, arada kalmışlık ve sonsuz olanaklar olarak beş başlıkla açıklanıyor.

“Kimlik arayışı“nın sadece ergenlik dönemine ait olmadığını anlatan Erbahar, eskiden kişinin karakterinin #ergenlik döneminde oluştuğu, geliştiği ve oturduğu ve daha sonra da karakterinin değişiklik göstermeyeceği düşünülürken, çalışmalar sonucunda artık kişilik keşfinin daha uzun bir sürece yayıldığını bildiklerini ekliyor.

Uzman psikolog “istikrarsızlık” kelimesinin negatif anlaşılmaması gerektiğini, bu dönemin doğası gereği istikrarsızlık barındırdığını ve olumlu etkisi olabildiğini çünkü kişiye farklı deneyimler için alan tanıdığını söylüyor. İstikrarsızlık dönemi kişinin kendini geliştirebileceği bir fırsat dönemi haline geliyor.

“Kendine odaklanma” döneminin bencillik gibi algılanmaması gerektiğini söyleyen Erbahar, bu dönemin #yirmili yaşların sonuna kadar insanın kendisiyle meşgul olduğu bir süreç olduğunu anlatıyor. Bu dönemde kişi, mesleğini, yapmak istediklerini, hobilerini keşfediyor. Kişinin kendine odaklanabileceği ve yalnız kalma ihtiyacının arttığı bu dönemde insanın kendini bulması kolaylaşıyor ve yapmak istediklerine zaman ayırabiliyor.

“Genç yetişkinlik tanımı bu döneme uymuyor”

Gençler ne ergen gibi hissettikleri, ne yetişkin gibi hissettikleri ara bir dönemden geçiyorlar. Bu nedenle kendilerini “arada kalmış” hissediyorlar. Yetişkinliğe dair sorumlulukların henüz tam olarak alınmamış olması dolayısıyla geç yetişkinlik tanımı bu dönem için uygun görülmüyor. Bunun yerine kullanılan “beliren yetişkinlik” tanımı içerisinde hem yetişkinliği barındırıyor hem de yetişkinliğe ulaşma yolunda ilerlenen süreç de vurgulanmış oluyor. Yetişkinlik dönemi bireyin sadece sorumluluk alması değil davranışsal, düşünsel, duygusal ve ekonomik boyutta kendine yettiği noktada başlamış olarak kabul ediliyor.

“Sonsuz olanaklar” döneminde hayatın diğer evrelerine göre daha fazla seçeneğin ve daha fazla zamanın olduğunu ve yine olumlu anlaşılması gereken bir dönem olduğunu söylüyor Erbahar. Ancak Türkiye’deki gençlerin bu dönemde batı ülkelerinde yaşayan yaşıtlarına göre daha az alternatife sahip olabildiğini de ekliyor.

Erbahar, beliren yetişkinlik döneminin üniversite yıllarına denk geldiğinin de altını çiziyor. Bu süreçte öğrencilerin kendilerine zaman tanıması, ani karar vermemeleri, duygularını tanımaya çalışmaları, kendilerine günlük rutin oluşturmaları yaşamı kolaylaştırıyor. Bununla beraber, üniversiteye adapte olmakta zorluk yaşayanlar için de bunların önemli olduğu vurgulanıyor. Örneğin öğrencilerin kampüs içi veya dışındaki faaliyetlere katılmaları, fırsatları değerlendirmeleri hem kişisel gelişimleri için faydalı hem de dönemin daha kolay geçmesine yardımcı oluyor. Tüm bunların yanında fiziksel ihtiyaçların da karşılanması ve beden sağlığının da unutulmaması gerekiyor. Böylece arada kalmışlık hissi daha kolay atlatılabiliyor.

Önceki yıllara kıyasla üniversite çağındaki gençler kendilerine daha farklı idealler kuruyor. Örneğin bu çağdaki gençler geçmiş dönemlerdeki #evlilik, #aile kurma, #iş bulma vb. kavramları artık öncelik olarak belirlemiyor. Bunun yerine #eğitim gibi daha #birey odaklı önceliklere yöneliyorlar.
 

MYLİFE DANIŞMANLIK
AİLE ve ÇİFT DANIŞMANI EKREM ÇULFA 05333738123 


676 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ÖZSEVGİ & KARI-KOCA SEVGİSİ - 18/11/2024
Özsevgi ile eşimize olan sevgi dengesini nasıl dengeleriz?, Bunun için neler yapmalıyız?, Neler yapmamalıyız?
"İLİŞKİLERİNİZİ ÖLDÜREN 5 ŞEY: - 03/11/2024
1. Karşı tarafı değiştirmeye çalışmak, 2. Onu anlamak için artık çaba sarf etmemek,
ŞEHİTLİK - 27/10/2024
Şehit Olma Nedir?, Şehitlik Mertebesine Nasıl Ulaşılır?, Şehit Olmanın Psikolojik, Pedagojik, Sosyolojik, Milli Manevi Yorumları Nelerdir?,
KINA GECESİNİN GELİN, DAMAT, EBEVEYNLER VE ARKADAŞLAR İÇİN PSİKOLOJİK ANLAMI NEDİR? - 20/10/2024
Kına gecesi, kültürel ve geleneksel bir etkinlik olup, gelin ve damadın hayatındaki önemli bir dönüm noktasını temsil eder.
PSİKOLOJİSİ BOZUK OLANLAR NE GİBİ HAYAT KOÇLUĞU ALABİLİRLER? - 14/10/2024
Psikolojik sorunlar yaşayan bireyler için Hayat Koçluğu hizmetleri, destekleyici bir yaklaşım sunabilir. Ancak bu hizmetlerin, profesyonel psikoterapi veya psikiyatri tedavisi ile birlikte değerlendirilmesi önemlidir.
YALNIZLİK VE SAĞLIK KONULARINDA YÜKSEK KAYGILARIM VAR. - 09/10/2024
Soru:Yalnızlik ve Sağlık konularında yüksek kaygılarım var , bunun için neler önerirsiniz, örneklerle açıklar mısın?
KARI-KOCA İLİŞKİLERİNİN MÜKEMMEL OLMASI İÇİN GEREKEN AİLEVİ DEĞERLER - 30/09/2024
Karı-koca ilişkilerinin mükemmelliği ve sağlam temeller üzerine kurulabilmesi için aile değerleri, ilişkinin sağlıklı, saygılı ve sevgi dolu bir şekilde ilerlemesine yardımcı olan temel prensiplerdir.
ARASTİRMALARA GORE İNTERNET FENOMENLERİ DAHA COK NEDEN İNTİHAR EDİYOR? - 27/09/2024
İnternet fenomenlerinin intihar oranlarının yüksek olmasının birkaç nedeni bulunmaktadır. İşte bu nedenlerden bazıları:
ARASTİRMALARA GORE İNTERNET FENOMENLERİ DAHA COK NEDEN İNTİHAR EDİYOR? - 27/09/2024
İnternet fenomenlerinin intihar oranlarının yüksek olmasının birkaç nedeni bulunmaktadır. İşte bu nedenlerden bazıları:
 Devamı
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi16
Bugün Toplam185
Toplam Ziyaret412584
Köşe Yazıları
Aile Evlilik Çift Terapisti 0533 373 81 23
5 Yaş Çocuğu

Aile Evlilik Çift Terapisti Fulya Güner 05333738123
OKB’nin Nedenleri..

Aile ve Çift Danışmanı Psikolog Atakan Şahin 05057675885
Anksiyete ve baş etmenin yolları

aile ve çift danışmanı sinem sayışman 05057675885
METROPOLİTAN OKUL OLGUNLUK TESTİ

Avukat yasin gedikli 0505 767 5885
BAŞARI ÖYKÜMÜZ

BARIŞ YILMAZ
- ANLAŞILMAK İSTEYEN KADIN NE YAPMALI –

Bireysel Aile Psikolog Fulya Beyribey +90 (546) 932 46 24
ÇOCUK VE ERGENLERDE OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK

çocuk gelişim uzmanı Suzan SEVİNDİK
ÇOCUKLAR NEYİ UNUTMAZ

Dr. Mehmet A. Eroğlu Yaşam-Eğitim Koçu 0544 7243650
İkigai

evlilik cinsel terapist nesrin örek 05057675885
Cinsel isteksizlik nasıl ele alınmalı ve tedavi edilmelir?

İSTANBUL YAŞAM KOÇU YÜKSEL KÖKSAL05354336620
BERTRAND RUSSELL’IN ‘MUTLU OLMA SANATI’ İSİMLİ KİTABINDAN ÇIKARILACAK 6 DERS

istanbul yaşam koçu 05321583555
KENDİNİ GERÇEKLEŞTİREN KEHANET

Kişisel gelişim testleri 0505 767 5885
- Başkalarıyla Yaşayabilme Testi -

Psikolog Nagehan Erçakar
PSİKOLOG VE PSİKİYATRİST KİMDİR?

Psikolog Buse Yeğin
YEME BOZUKLUĞU NEDİR?

Psikolog Hulya Aydoğan 0532 158 35 55
NARSİSTİK KİŞİLİK BOZUKLUĞU

Psikolog Pedagog Aile Evlilik ve çift terapisi
Dr. Psk. Aile Evlilik Çift Danışmanı Ekrem ÇULFA hakkında yazılan yorum, tavsiye, öneri ve faydalar

Psk. Dan. Furkan Çulfa 0544 724 36 50
Okula Gitmenin Psikolojik Olarak Olumlu Katkıları Nelerdir?

Sosyolog Merve Ege tel 0505 767 5885
İntihar

Uzman Klinik Psikolog Hatice Büşra KARA 05557493919
DEPRESİF GENÇLER VE DEPRESİF EBEVEYNLER

Uzman Klinik Psikolog Şakir ERNAS
Kendi Varlığını Duyurma Haykırışı: Saldırganlık ve Kızgınlık

uzman klinik psikolog sabiha ışık 05301221102
Antisosyal Kişilik Bozukluğu

Uzman Psikolog Gülşah Babaoğlu
Profesyonel yardım alanların ve bu desteği veren Çocuk Ergen Psikologu, Çocuk Ergen Pedagogu 3

Uzman Psikolog Hakan ÖZBAYİS-0533 373 8123
PSİKOTERAPİ NEDİR?

Uzman Psikolog Çağla Tekeli
Bağlanma Korkusu

Yasam Koçu Öğrenci Koçu istanbulda Ayşim Çulfa
Ebeveynler Çocuklarının Karne Notları İle ilgili Nasıl Bir Tutum İçinde Olmalılar?

YAŞAM AİLE KOÇU DİLRUBA GÜNDÜZ 05301642034
BEN DEĞİL BİZ OLABİLMEK

YAŞAM KOÇU ÖĞRENCİ KOÇU SİNAN SEYFİ YETKİNER
STRES YÖNETİMİ

Uzman Klinik Psikolog Gülten Demirdöven 0216-3476003
BOŞANMALAR ÇOCUKLARI NASIL ETKİLİYOR?

Uzman Klinik Psikolog Pedagog Gülten Demirdöven Kadıköy 0544-7243650
BAZI İNSANLAR NEDEN YALAN SÖYLERLER?-2

Psikolog Esra Gökcen 0533-3738123
YAŞAM KOÇUNA GİTMENİN FAYDALARI

Aile,İlişki ve Evlilik Danışmanı 0533 373 81 23
ÖZSEVGİ & KARI-KOCA SEVGİSİ

Nesrin Örek Aile,Çift,İlişki ve Bireysel Danışmanlık
Çocuklarda Davranım Bozuklukları

Hipnoz Eğitimi 0544-7243650
HİPNOZ EĞİTİMİ SEMİNERLERİ

Psikolog Didem Pedagog İstanbul
BEBEK VE MÜZİK

Pedagog Barış Çakır (Çocuk Psikoloğu)
SINAV KAYGISI İLE BAŞETME KONUSUNDA BAZI ÖNERİLER

Misafir Kalemler
Erkekler Her Zaman Cinselliğe Hazır mıdır?

Öğrenci Koçları,05447243650

Psikiyatriste Danışın,0505-7675885

Psikolojik Danışmanlar Sitesi

Psikologlar Sitesi, 05447243650

Yaşam Koçları,05333738123

Hava Durumu
Saat
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.425434.5633
Euro36.250536.3957